Hva er tilsyn
Tilsyn med statlige tilskuddsordninger er regulert i Stortingets bevilgningsreglement og reglement for økonomistyring i staten. Formålet med tilsyn er å kontrollere at
- grunnlaget for tildelingen eller godkjenningen er korrekt
- tilskuddet benyttes i tråd med regelverk og departementets tilskuddsbrev
Hvem fører vi tilsyn med
Kompetanse Norge fører tilsyn med seks av de tilskuddsordningene vi forvalter (antall tildelinger i parantes):
- Godkjente studieforbund (14)
- Voksenopplæringsorganisasjoner (2)
- Freds- og menneskerettighetssentre (6)
- Kompetansepluss arbeid (cirka 600 prosjekter per år)
- Kompetansepluss frivillighet (cirka 50 prosjekter per år)
- Fylkesvise partnerskap for karriereveiledning (18)
Kompetanse Norge fører i tillegg tilsyn med:
- Godkjenningsordningen for private tilbydere av opplæring i norsk og samfunnskunnskap (cirka 20)
De fleste ordningene er regulert i retningslinjer fastsatt av departementet. Studieforbund er i tillegg lovregulert. Tilskuddet i fire ordninger fordeles etter årlig bevilgning i statsbudsjettet. Kompetansepluss er søknadsbasert ut fra utlysningskriterier fastsatt av Kompetanse Norge.
Gjennomføring av tilsyn
Kompetanse Norge gjennomfører årlig cirka 25 tilsyn. Valget av tilskuddsmottakere som får tilsyn er oftest tilfeldig, men det kan også være hendelsesbasert. Alle tilsyn varsles skriftlig. Ved stedlig tilsyn innhenter Kompetanse Norge dokumentasjon før besøket hos tilskuddsmottaker. For enkeltstående prosjekter i Kompetansepluss har vi i 2017 gjort forsøk med skriftlig tilsyn.
Dersom et tilsyn avdekker forhold som er i strid med forutsetningene, kan Kompetanse Norge gi pålegg om å rette på forhold eller fatte vedtak om å holde tilbake tilskudd eller kreve tilbakebetaling av tilskudd.
Foreløpig tilsynsrapport sendes tilskuddsmottaker til uttalelse før endelig rapport utarbeides. Eventuelt varsel om vedtak sendes i eget brev sammen med rapporten.
Tilsynsrapport
Endelig tilsynsrapport er et offentlig dokument. Den sendes tilskuddsmottaker med kopi til Kunnskapsdepartementet og Riksrevisjonen. Eventuelt vedtak sendes i eget brev med opplysning om klagerett. Endelig rapport legges ut på nettsiden.