Arbeidsretting
Arbeidsretting i kompetansepolitisk sammenheng handler om tiltak og aktiviteter som har som mål å føre deltakerne inn i arbeidslivet, eller som benytter arbeidslivet som arena. Arbeidsretting kan innebære kartlegging, undervisning, aktivitet og veiledning.
Etterutdanning
Kortere kurs som ikke gir formell kompetanse.
Formell utdanning
All offentlig godkjent utdanning som leder til formell kompetanse. Inkludert grunnskole, moduler, årskurs, fagbrev eller studiekompetanse på vgs-nivå (inkludert Lærlingepraksis), offentlig godkjent fagskoleutdanning, utdanning som gir studiepoeng ved høyskole eller universitet og godkjent videreutdanning som gir spesialisering for profesjoner.
Grunnleggende ferdigheter
Grunnleggende ferdigheter er avgjørende redskaper for å delta i arbeids- og samfunnslivet. Vanligvis uttrykkes grunnleggende ferdighetene som å kunne lese, regne, skrive, bruke digitale verktøy og kunne uttrykke seg muntlig. OECD anslår at rundt 400 000 nordmenn mangler grunnleggende ferdigheter.
Ikke-formell opplæring
Kurs, seminarer og konferanser der opplæring er hovedformålet med deltakelse, samt privattimer og forelesninger/foredrag som ikke inngår i en formell utdanning.
Karriereveiledning
er en tjeneste som styrker den enkeltes evne og muligheter til å ta bevisste og velinformerte utdannings-, yrkes- og karrierevalg, og er et viktig virkemiddel for å møte samfunnets utfordringer. Karriereveiledning kan innebære ulike former for veiledning og aktiviteter både individuelt og i gruppe. Stadig flere vil i løpet av yrkeskarrieren ha behov for å skifte jobb eller karrierevei eller ha behov for påfyll av kompetanse.
Karrierekompetanse
refererer til en rekke kompetanser som setter mennesker i stand til å kunne planlegge, utvikle og styre sin egen karriere på en strukturert måte. Utvikling av karrierekompetanse skjer gjennom læringsprosesser kalt karrierelæring. Individer som har høy karrierekompetanse vil lettere takle omstilling, karriereskift og livslang læring.
Kompetanse
kan defineres som evnen til å løse oppgaver og mestre utfordringer i konkrete situasjoner. Kompetanse inkluderer en persons kunnskap, ferdigheter og holdninger og hvordan disse brukes i samspill.
Kompetansepluss
er enn tilskuddsordning for opplæring i grunnleggende ferdigheter i lesing, skriving, regning, muntlig, ikt og norsk eller samisk. Ordningen skal bidra til at voksne får nødvendig kompetanse til å mestre krav og omstilling i arbeidslivet.
Kompetansepolitikk
er den samlede politikken for utvikling, mobilisering og anvendelse av kompetanse i hele det norske samfunns- og arbeidslivet. Oppgaver, ansvar og virkemidler fordelt på mange aktører, flere departementer, regionale og kommunale aktører, partene i arbeidslivet, enkeltbedrifter og virksomheter, frivilligheten og andre kompetansepolitiske aktører.
Kvalifikasjon
et formelt læringsutbytte på et visst nivå, som er godkjent av en instans og som kan dokumenteres. Yrkeskvalifikasjon inkluderer yrkeserfaring, realkompetanse og formell utdanning.
Livslang læring
all læringsaktivitet gjennom hele livet, som resulterer i bedre kunnskap, ferdigheter, kompetanse og/eller kvalifikasjoner for hele spekteret av livssituasjoner (personlig, sosialt og/eller profesjonelt).
Omstilling
er et begrep som brukes til å beskrive en rekke typer endringer i arbeidslivet, og er brukt både som betegnelse på avgrensede hendelser og mer kontinuerlige prosesser. Omstilling er ofte brukt identisk med nedbemanning og rasjonalisering, men begrepet kan inneholde både muligheter og trusler. Ulike typer omstilling i en virksomhet kan være omorganisering, nedbemanning, fristilling/out-sourcing, konkurranseeksponering og fusjon.
Realkompetanse
er all den kompetansen en person har skaffet seg gjennom betalt eller ubetalt arbeid, etterutdanning, fritidsaktiviteter og annet som kommer i tillegg til den kompetansen man har dokumentert gjennom det formelle utdanningssystemet.
Realkompetansevurdering
I en slik skal det vurderes om den voksnes kompetanse er likeverdig med den kompetansen som oppnås gjennom formell utdanning. Realkompetansevurdering baseres blant annet på dokumentasjon av kompetanse som den voksne har fått gjennom erfaringer fra arbeid, kurs i regi av arbeidsplass eller studieforbund og/eller tidligere fullført eller avbrutt utdanning.
Uformell læring
er ikke-organisert læring som skjer gjennom det daglige arbeidet. En person kan sies å ha et læringsintensivt arbeid dersom hun opplever både høye krav til å lære seg nye ting i arbeidet, samtidig som hun har gode muligheter til å erverve nødvendig kunnskaper og ferdigheter på jobben.
Videreutdanning
opplæring eller studier som gir formell kompetanse.
Voksenopplæring
all organisert opplæring for voksne