Norskprøven C1 – høyere akademisk nivå

Noen prøvesteder er stengt på grunn av covid-19. Prøvestedet ditt vil kontakte deg på SMS. og e-post, for å gi deg mer informasjon. Få svar på de vanligste spørsmålene om prøvene.

Resultatene for Norskprøven C1 – høyere akademisk nivå ble sendt fra 22. juni.

Du får resultatet som karakterutskrift på e-post og prøvebevis i posten. Prøvebeviset kan ta noen ekstra dager på grunn av postgang.

Har du ikke fått resultat, ta kontakt med prøvestedet ditt. Sjekk om de har din riktige e-postadresse og postadresse, og be dem sende karakterutskriften på e-post. 

På Norskprøven C1 – høyere akademisk nivå er det to mulige resultater:

  • C1
  • Ikke bestått

Du kan ikke få B2, B1, A2 eller A1 på denne prøven. Dersom du ønsker muligheten til å bli vurdert på flere nivå, bør du ta Norskprøven på nivå A1–B2 i stedet

Er du registrert med fødselsnummer i Kompetanse Norges prøvesystem, kan du bruke ID-porten til å logge inn i Vitnemålsportalen. 

I Vitnemålsportalen kan du se dine siste og beste resultater på norskprøven, samfunnskunnskapsprøven, og Statsborgerprøven. Du kan også dele resultatene dine på en trygg måte med andre.   

Hva er Vitnemålsportalen? 

Vitnemålsportalen er en sikker tjeneste du kan bruke for å dele resultatene dine fra prøver og andre eksamener. Du kan bruke Vitnemålsportalen til å sende en lenke med resultatene dine til for eksempel studiesteder og arbeidsgivere. Du logger deg inn gjennom ID-porten. Da trenger du MinID, BankID på mobil, BankID, Buypass eller Commfides. 

Innloggingen vil se slik ut:

Søker du opptak til høyere utdanning? 

Søker du opptak til høyere utdanning gjennom Samordna opptak, må du sende lenken til deg selv, og laste ned det signerte PDF-dokumentet. Dette dokumentet må du laste opp i Samordna opptaks sider når du søker. 

Ser du ikke resultatene dine i Vitnemålsportalen? 

Ser du ikke resultatene dine i Vitnemålsportalen og du er registrert med fødselsnummer i Kompetanse Norges prøvesystem, må du kontakte prøvestedet ditt.  

Prøvestedet kan sjekke om fødselsnummeret ditt er registrert på det kandidatnummeret du brukte da du tok prøven. Har du ikke registrert fødselsnummeret ditt, kan du ikke se resultatene dine i Vitnemålsportalen. Da må du bruke prøvebeviset som blir skrevet ut fra prøvestedet og sendt til deg i posten.  

Er dette det samme som Min side? 

Vitnemålsportalen er ikke det samme som Min side. Min side viser bare resultatene dine fra Kompetanse Norges prøver. Du kan ikke bruke Min side for å dele resultatene dine til for eksempel arbeidsgivere. 

 På Min side kan du se resultater fra dine prøver når de er klare, og du kan få mer informasjon om vurdering av prøven. Du må registrere e-postadresse for å få tilgang til Min side. Du kan også sjekke og eventuelt endre kontaktinformasjon her. 

Får du ikke logget inn, ta kontakt med prøvestedet. 

Prøvebevis

Prøvebeviset forteller hvilket nivå du har oppnådd. Ta vare på prøvebeviset! Trenger du nytt prøvebevis?  Da må du kontakte prøvestedet og be om kopi av prøvebeviset.

Klageskjema stengt

Alle som søker opptak til høyere utdanning, må innfri språkkrav i norsk.

Dersom du skal søke opptak til høyere utdanning, kan du bruke resultat fra norskprøvene for å dokumentere norskferdighetene dine.

Kravet for norskferdigheter for opptak til høyere utdanning er i dag minimum nivå B2 i alle delferdigheter av Norskprøven (leseforståelse, lytteforståelse, skriftlig framstilling og muntlig kommunikasjon). Det vil si at norskprøven med resultat B2 på alle delprøver vil dekke kravet.

Du kan også dekke kravet med å ta Norskprøven C1 – høyere akademisk nivå. Prøven på C1-nivå består av to delprøver, og hver delprøve måler to ferdigheter.

Resultat «C1» på begge delprøver betyr dermed at du har oppnådd C1-nivå i alle fire ferdigheter. Dersom du bare har én delprøve med resultat C1, har du oppnådd C1-nivå i kun to ferdigheter. Du må da ha resultat B2 fra norskprøven i de to andre ferdighetene for å dekke kravet om minst B2 i alle fire ferdigheter.