Nettressurser for å lære norsk

Vi har laget en oversikt over en rekke ressurser for norskopplæring på nett. De kan brukes av alle som vil lære norsk eller av opplæringssteder som en del av eller i tillegg til sine norskkurs.

Ressurser som er utviklet med støtte fra Kompetanse Norge (tidligere Vox)

LearnNow (Learn Norwegian on the Web)

LearnNoW bruker tekst, lyd og bilder for å gi en innføring i norsk språk opp til nivå A2. Hjelpespråk i programmet er engelsk, spansk, polsk, arabisk og tigrinja. Det inneholder vokabular, grammatikkøvelser, en grammatikksjekker og interaktive øvelser.

En LearnNoW-app med arabisk støttespråk er tilgjengelig gratis på Google Play og Apple store.

LearnNoW er utviklet av NTNU med støtte fra Kompetanse Norge.

Gå til LearnNoW

Learnnow 2 

LearnNoW2 – helsenorsk er en gratis nettressurs i helsenorsk på B1-nivå som kan brukes både i klasseromsbasert undervisning, for eksempel i voksenopplæringa, eller som selvstudium.

LearnNoW2 – helsenorsk bygger på introduksjonskurset LearnNoW, men det kan også brukes etter andre nybegynnerkurs i norsk for utlendinger.

LearnNoW2 – helsenorsk er finansiert av Kompetanse Norge og utviklet ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU.

Gå til learnow2

New Amigos–app

New Amigos-appen er som en virtuell språkkafé hvor alle kan bidra med sitt morsmål fra mobilen når det passer dem.

New Amigos-appen spilles:

  • alene mot videofiler av norsktalende
  • av to fremmedspråklige med støtte av norsktalende videofiler
  • av norsktalende og fremmedspråklige, som lærer av hverandre ansikt til ansikt
  • fra lærer til elev
  • i en daglig rutine med en fast person, hvor man sender videofiler til hverandre når man har tid

Spillere på forskjellige nivå kan spille sammen med lik mulighet til å vinne. Spillet har nivåene A1, A2 og B1.

New Amigos er norskutviklet. Appen kan lastes ned på Google Play og App Store. New Amigos (www.newamigos.com) fins også som et brettspill som ble nominert til Årets Spill i Nederland og tildelt Den europeiske språkprisen i 2016.

CALST (Computer-Assisted Listening and Speaking Tutor)

CALST er et program for å øve uttale av rundt tusen norske ord og uttrykk. Programmet inneholder også skriveøvelser. Det består av to moduler og er på nivå A2.

Første modul har øvelser hvor et animert «snakkende hode» viser hvordan ordene skal uttales. Brukeren kan velge mellom åtte dialekter.

Andre modul inneholder øvelser som skiller mellom ulike språklyder, for eksempel forskjellen mellom «lys» og «lus». CALST velger øvelser som er relevante ut fra brukerens morsmål. Øvelsene baserer seg på forskjellene mellom lydene i morsmålet og norsk.

CALST er utviklet av NTNU med støtte fra Norgesuniversitetet og Kompetanse Norge.

Gå til CALST

 

Flere ressurser

Bnorsk.no

Bnorsk.no inneholder både egenprodusert materiell for folk som lærer norsk, og svært mange lenker til gratis nettressurser for folk som lærer norsk.

Bnorsk.no er gratis å bruke, både for elever og lærere.

Du finner mer informasjon om nettstedet på Om.Bnorsk.no.

Gå til Bnorsk

Capeesh (tidligere Norwegian Pronounciation)

Capeesh (tidligere Norwegian Pronounciation) bygger på den samme teknologien som CALST og har elementer fra spillbasert læring for å gi brukeren en god opplevelse mens de lærer norsk uttale og vokabular.

Gå til Capeesh

Memrise

Memrise er en kursplattform som også inneholder gratis norskopplæring. Også her blir kursene laget med frivillig innsats. Kursene gjennomgår ikke samme kvalitetssikring som de på Duolingo.  Man kan selv lage ulike typer kurs på Memrise, og velge om de skal være offentlig tilgjengelige eller bare tilgjengelige for de som får tilsendt en lenke.

Gå til Memrise

Duolingo

Duolingo kan brukes til å lære norsk med engelsk som støttespråk. Programmet er lett å bruke på mobilen, for eksempel på bussen eller hvis du sitter og venter på noe. Alle leksjonene inneholder oppgaver innenfor lytte, snakke og å oversette tekst skriftlig. Deltakerne kan også kommunisere med hverandre og konkurrere om poeng. Duolingo har også en aktiv Facebook-gruppe.

Gå til Duolingo

Topp Norsk

Topp Norsk er en gratis nettressurs for alle som lærer norsk. Der finner du nyttig vokabular, forklaringer på grammatikk, massevis av oppgaver, lettleste tekster og informasjon om Norge.

Gå til Topp Norsk 

Loecsen

Loecsen er en et gratis ressurs for «reisespråk». Her kan man lære et begrenset ord og fraser som er nyttige når man er ny i et fremmed land. Loecsen har 40 lære- og støttespråk.

Gå til Loecsen

Norsklærer Karense

Karense er en erfaren norsklærer som har laget mange videoer om sentrale temaer i norsk språk.

Gå til hennes YouTube-kanal

Visnakker.no

visnakker.no er et språktreningsprogram som ikke forutsetter lese- eller skriveferdigheter og er derfor svært nyttig for nybegynnere på spor 1.

visnakker.no er en gratis tilgjengelig nettressurs som er enkel og selvinstruerende å bruke.

yrkesnorsk.no retter seg mot norsk i arbeidslivet, og vanlige norske ord og uttrykk. Sidene utvikles av Skien og Kragerø Voksenopplæring.

italki

italki byr på en blanding av gratis ressurser og ressurser man må betale for. Man kan utveksle erfaringer, spørre om språk, og få tekster rettet gratis av andre på nettstedet. I tillegg kan man betale for privat Skype-undervisning.

Gå til italki

Skapago

Skapago har noen gratis grammatikkøvelser, uttalevideoer og opplæringsvideoer. Resten av materialet og tilbudet koster penger. Siden bruker engelsk som støttespråk.

Gå til Skapago

Andre gratis tilgjengelige oppgaver på nett

Nybegynner–A1

A1–A2

A2–B1

B1–B2

Grammatikk

Andre temaer