Norskprøve

Noen prøvesteder er stengt på grunn av covid-19. Prøvestedet ditt vil kontakte deg på SMS. og e-post, for å gi deg mer informasjon. Få svar på de vanligste spørsmålene om prøvene.

Resultat norskprøven

Resultat fra norskprøven sommer ble sendt ut 22. juni på e-post, og prøvebeviset sendt i posten. Det tar noen dager med postgang.

Sjekk e-posten din flere ganger i løpet av dagen. Har du ikke fått resultat, ta kontakt med prøvestedet ditt (der du tok prøven). 

Sjekk om de har din riktige e-postadresse og postadresse, og be dem sende karakterutskriften på e-post.

Er du registrert med fødselsnummer i Kompetanse Norges prøvesystem, kan du bruke ID-porten til å logge inn i Vitnemålsportalen. 

I Vitnemålsportalen kan du se dine siste og beste resultater på norskprøven, samfunnskunnskapsprøven, og Statsborgerprøven. Du kan også dele resultatene dine på en trygg måte med andre.   

Hva er Vitnemålsportalen? 

Vitnemålsportalen er en sikker tjeneste du kan bruke for å dele resultatene dine fra prøver og andre eksamener. Du kan bruke Vitnemålsportalen til å sende en lenke med resultatene dine til for eksempel studiesteder og arbeidsgivere. Du logger deg inn gjennom ID-porten. Da trenger du MinID, BankID på mobil, BankID, Buypass eller Commfides. 

Innloggingen vil se slik ut:

Søker du opptak til høyere utdanning? 

Søker du opptak til høyere utdanning gjennom Samordna opptak, må du sende lenken til deg selv, og laste ned det signerte PDF-dokumentet. Dette dokumentet må du laste opp i Samordna opptaks sider når du søker. 

Ser du ikke resultatene dine i Vitnemålsportalen? 

Ser du ikke resultatene dine i Vitnemålsportalen og du er registrert med fødselsnummer i Kompetanse Norges prøvesystem, må du kontakte prøvestedet ditt.  

Prøvestedet kan sjekke om fødselsnummeret ditt er registrert på det kandidatnummeret du brukte da du tok prøven. Har du ikke registrert fødselsnummeret ditt, kan du ikke se resultatene dine i Vitnemålsportalen. Da må du bruke prøvebeviset som blir skrevet ut fra prøvestedet og sendt til deg i posten.  

Er dette det samme som Min side? 

Vitnemålsportalen er ikke det samme som Min side. Min side viser bare resultatene dine fra Kompetanse Norges prøver. Du kan ikke bruke Min side for å dele resultatene dine til for eksempel arbeidsgivere. 

Har du registrert mobilnummer og e-post hos prøvestedet ditt? Da kan du også logge inn på Min side for å se resultater fra dine prøver når de er klare, og du kan se om din kontaktinformasjon er korrekt. 

Får du ikke logget inn på Min side, ta kontakt med prøvestedet. De må legge inn din kontaktinformasjon.

Resultatene er karakterutskrift på e-post og prøvebevis i posten. Prøvebeviset kan ta noen ekstra dager på grunn av postgang.

Prøvebeviset forteller hvilket nivå du har oppnådd.
Husk å ta vare på prøvebeviset ditt!

Klageskjema stengt

Norskprøven måler språkferdigheter på nivå A1, A2, B1 og B2. Nivåene er fra Det felles Europeiske rammeverket for språk.

Til delprøven i skriftlig framstilling og til delprøven i muntlig kommunikasjon melder du deg opp til en prøve på nivå A1–A2, A2–B1 eller B1–B2. Egenvurdering og vurderingsskjemaene kan være til hjelp for å velge riktig prøve.

Dette er en enkel forklaring på hva nivåene betyr:

A1

Du kan forstå og bruke kjente, dagligdagse ord og uttrykk. Du kan delta i en samtale på en enkel måte hvis samtalepartneren snakker langsomt og tydelig og hjelper deg.

A2

Du kan delta i enkle samtaler om vanlige og praktiske aktiviteter som du kjenner. Du kan lese og forstå korte, enkle tekster knyttet til ditt arbeid. Du kan skrive korte, enkle beskjeder og fortelle om opplevelser og hendelser med enkle fraser og setninger.

B1

Du kan forstå hovedpunktene i klar tekst og tale om kjente emner som du ofte møter i forbindelse med arbeid, skole og fritid. Du kan klare deg i de fleste situasjoner som kan oppstå, og kan skrive enkle tekster om kjente emner og kort forklare og begrunne meninger og planer.

B2

Du kan forstå hovedinnholdet i komplekse eller akademiske tekster, også faglige drøftinger innenfor ditt eget fagområde og kan delta i samtaler med et relativt spontant og flytende språk, og du kan skrive klare, detaljerte og argumenterende tekster om et vidt spekter av emner.

Hva må jeg gjøre for å få bedre resultat?

For å nå et høyere nivå, må du forbedre språket på mange måter:

  • Du må kunne bruke språket mer fleksibelt og mer presist, i flere (uvante) situasjoner, og om flere emner.
  • På høyere nivåer forstår du talespråk også når det er bakgrunnslyd eller flere som snakker samtidig. Du kan lese lange tekster, også når strukturen ikke er så klar.

En lærer kan forklare og gi råd om hva du skal gjøre for å bli enda bedre og komme til neste nivå.

Hvis du tok en prøve etter mars 2014, må du kontakte prøvestedet og be om kopi av prøvebeviset.

Hvis du tok en prøve før mars 2014, kan du fylle ut skjemaet nedenfor, så sender vi deg en bekreftelse på resultatet ditt. Du får svar innen tre uker. Vi har dessverre ikke mulighet til å sende ut nytt prøvebevis.

Jeg trenger nytt prøvebevis

Hvilken prøve tok du? *
Her finner du framtidige prøvedatoer (periode, resultat)