For over ett år siden startet arbeidet med å revidere læreplanene i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere. Nå er de ut på offentlig høring i sektoren.
– God involvering er viktig for god forankring av de nye læreplanene. En åpen og involverende prosess der sektoren kan sende sine innspill, ideer og forslag til justeringer er avgjørende for å lage så gode læreplaner som mulig, sier direktør Sveinung Skule i Kompetanse Norge.
De gjeldende læreplanene ble skrevet i 2005 og gjennomgikk en mindre revisjon i 2012. I januar trer den nye integreringsloven i kraft. Formålet med loven er at flere innvandrere skal få formelle kvalifikasjoner og en varig tilknytning til arbeidslivet.
– Den nye integreringsloven medfører mange endringer, også for opplæringen i norsk og samfunnskunnskap. Det var derfor viktig å ta en grundig revisjon av læreplanene. Vi håper at det kommer gode innspill vi kan ta med videre, slik at de endelige læreplanene vil bidra til økt kvalitet i opplæringen, sier Skule.
Læreplanene skal legge til rette for økt fleksibilitet i opplæringen og skal lettere kunne brukes integrert med annen formell opplæring. Noen skal lære norsk mens de er i jobb eller praksis, andre skal lære norsk for å kunne bruke medbrakt kompetanse, mens atter andre skal få formell opplæring, for eksempel i videregående skole.
Dette er nytt i planene:
- gå fra å telle antall gjennomførte timer til et krav om oppnådd kompetanse i norsk
- språklæring skjer alltid i en kontekst; i læreplanene er derfor begrepene mediering og samhandling tatt inn
- samfunnskunnskap øker fra 50 til 75 timer, og temaer fra kurset Norsk kultur og norske verdier er tatt inn i faget
- det innføres en frist på ett år for opplæring og avsluttende prøve i samfunnskunnskap, som skal sikre at opplæringen gjennomføres tidlig og på et språk den enkelte forstår.
- læreplanene er knyttet tettere til læreplanverket i grunnopplæringen, ved at de i stor grad er bygget over samme lest. Brukere av planene vil kjenne igjen elementer som tverrfaglige tema, grunnleggende ferdigheter og kjerneelement.
Alle høringsdokumentene finner dere her.