Fleksibel opplæring gis i varierende grad i det norske utdanningssystemet. Noen emner og studier er fleksibelt utformet og gir den lærende valgmuligheter, mens andre er mer låst og med få muligheter for den lærende til å gjøre valg. Det eksisterer en del forskning på nettbaserte studier nasjonalt og internasjonalt, men nettstudier er ikke nødvendigvis fleksibelt utformet - og det er viktig å få belyst fleksibel opplæring også i stedbasert undervisning. Kompetanse Norge jobber aktivt med å innhente kunnskap på området fleksibel opplæring.
Kunnskapsoppsummering om fleksibel opplæring
NIFU, Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning, arbeider med en kunnskapsoppsummering på oppdrag fra Kompetanse Norge for å undersøke hva som finnes av forskning på området fleksibel opplæring. Rapporten blir ferdig i november 2020.
Det arbeides etter to delproblemstillinger:
- Hva kan bidra til eller gi fleksibilitet i opplæringen? (dimensjoner)
- Hva kan fleksibiliteten i opplæringen resultere i/ bidra til? (utfall)
NIFU undersøker hva som finnes av forskning og studier på feltet fleksibel opplæring for voksne nasjonalt og internasjonalt. Målgruppen voksne vil si alle voksne i ethvert skoleslag og enhver opplæringskontekst. Dette inkluderer kompetanseheving og opplæring for livslang læring.
En del av arbeidet består i å undersøke ulike dimensjoner for fleksibilitet, og hva som finnes av forskning på fleksibel opplæring innenfor dimensjoner som tid, sted, omfang, progresjon, vurdering, formalisering, samhandling og innhold.
Det er aktuelt å se på selvregulert læring, aktiv læring, digitalisering, MOOC-er, blended learning, flipped classroom, læringsutbytte, livslang læring, etter- og videreutdanning, uformell læring og så videre. Kunnskapsoppsummeringen om fleksibel opplæring vil brukes aktivt av Kompetanse Norge i videreutvikling av definisjonen for fleksibel opplæring, i kunnskapsspredning og –deling og i det videre arbeidet på systemnivå med fleksibilisering og livslang læring for alle voksne.
Rapporten blir publisert her i november 2020.
Lærekraftig utvikling
Ekspertutvalget for etter- og videreutdanning, ledet av seniorforsker Simen Markussen, overleverte utredningen Lærekraftig utvikling – Livslang læring for omstilling og konkurranseevne til kunnskapsminister Jan Tore Sanner 4. juni 2019. Utvalget peker på behovet for fleksible utdanningsløp i et arbeids- og samfunnsliv i endring, hvor livslang læring er viktigere enn aldri før.
«Tilbudet om livslang læring må reflektere at samfunnets og næringslivets kompetansebehov vil endre seg og at det vil variere over tid. Jo større og raskere endringene er, jo større er behovet for et fleksibelt og tilpasningsdyktig system for å lære hele livet.»
I utredningen reflekteres det over hva fleksible utdanningsløp er, og aktuelle dimensjoner. Det pekes på at det er et behov for mer fleksibilitet i universitets- og høyskolesektoren og i annen opplæring som tilbys voksne. Videre framheves viktigheten av at opplærings- og kompetansehevingstilbud gjenspeiler arbeidslivets behov.