Bransjeprogram for frisørnæringen

Frisør- og velværebransjen er i dag en bransje i betydelig endring. Frisørbransjen kjennetegnes av arbeidstakere med svennebrev, men uten høyere utdanning. Det er behov for å gi fagutøvere en videreutvikling og karrierevei slik at de kan forbli i yrket. I dag eksisterer det ingen formelle utdanningstilbud for frisørbransjen utover videregående skole.

Mann sitter i en frisørstol mens en frisør barberer håret
Foto: Colourbox

Organisasjonene Fagforbundet Frisørenes fagforening, Norske Frisør- og velværebedrifter, LO og NHO samarbeider med Kompetanse Norge om å finne og utvikle målrettede utdanningstilbud for alle som jobber i bransjen.

​Bedriftene har store behov for å utvikle og omstille seg for fortsatt å kunne drive lønnsomt. Nye forretningsmodeller utfordrer rammene den etablerte bransjen forholder seg til. Det er behov for kompetanseutvikling for å utvikle bransjen videre. Fagpersonene må kunne håndtere stadig mer krevende kunder, som ofte ønsker individuelle løsninger til lav pris. Økt bruk av fargebehandling og strukturendring krever for eksempel økt kompetanse innenfor kjemifaget for å forstå de ulike virkestoffene som benyttes i produktene og hvordan de påvirker miljø og helse.

Kurs i teksturert hår/afro

Sted: Oslo og Tromsø.

Her vil du få en gjennomgang av det grunnleggende innenfor arbeidet med hvordan vaske og pleie et teksturert/afro hår. Videre vet vi det er mange som er usikre og har spørsmål om hvordan prate om teksturert/afro hår. Gjennom kurset vil du få nyttige innspill og tips til både behandling og konsultasjon med kunden. Kurset vil også ta for seg grunnleggende fletteteknikker med og uten tilsetting av løshår.

Dato, sted og påmelding:
Kurset går over to dager og du kan velge mellom to kurssteder/datoer.
Trykk på kursted og dato du vil delta på, så kommer du til påmeldingsskjemaet:

Oslo 13. og 14. desember 2020

Tromsø 15. og 16. februar 2021

Barbererkurs

Sted: Oslo og Bergen/Trondheim
Utdanning og kurs i barbererteknikker er etterspurt i bransjen. NFVB i samarbeid med FFF jobber for å få dette som en av fordypningsmodulene på VG3/opplæring i bedrift, samt at det etter hvert også kan utvikles videreutdanning innenfor området. Gjennom Bransjeprogrammet har vi nå fått mulighet til å tilby gratis kurs for frisører som ønsker kunnskap i barbererfaget.
Kurset inneholder praktisk teknikktrening som vil utføres på øvelseshoder og på levende modeller. Det vil også være gjennomgang av verktøy og utstyr en barberer bruker, med rutiner for hvordan man kan ta vare på utstyret og hvordan sikre godt HMS-arbeid.

Dato, sted og påmelding:

Det er planlagt to kurs med oppstart i 2021. Trykk på kurssted og dato du vil delta på, så kommer du til påmeldingsskjemaet:

Ledelse, økonomi og markedsføring

Fagskolen i Østfold tilbyr fagskoleutdanning i Ledelse, økonomi og markedsføring (LØM) for frisører. 10 studiepoeng. Oppstart 1.oktober.

Studiet er et godt utgangspunkt for deg som ønsker å starte opp med en egen virksomhet eller et nødvendig faglig grunnlag for deg som allerede er leder i en frisørbedrift.

Officepakken og skytjenester

Folkeuniversitetet tilbyr digitale firetimers kurs i de ulike programmene i Office-pakka. Her kommer du i samme klasse som andre frisører. Du kan enten melde deg på en eller flere kvelder, eller hele kurspakken.

 • Modul 1 - Skytjenester. Hva er skytjenester? Hvordan lagre i «skyen»?
 • Modul 2 - Word. Lær å produsere profesjonelle dokumenter
 • Modul 3 – PowerPoint. Hvordan forbedre presentasjonene dine.
 • Modul 4 – Outlook. Ikke la e-post styre dagen din, ta kontrollen tilbake!
 • Modul 5 – Excel. Rask innføring i diagrammer, skjemaer og funksjoner.

Instruktørkurs og veiledning av lærlinger

Dette er kurs for deg som er instruktør, opplæringsansvarlig eller faglig leder

 • Høyskolen Innlandet:
  Kurset er nettbasert og tilrettelagt for å følge veiledningen gjennom året, men store deler kan også tas som et intensivkurs. Omfanget er cirka to dager pluss aktiviteter og oppgaver.
  Se egen introduksjonsfilm om kurset og film som viser noen deltakererfaringer. Du kan melde deg på her: Påmelding
 • Fagskolen Oslo og Akershus:
  For deg som ønsker en grundigere innføring i veiledningsrollen tilbyr Fagskolen Oslo og Akershus nettbasert utdanning i Spesialisering i veiledning for instruktører og faglige ledere . Kurset går over ett år og gir tilsammen 30 studiepoeng. Undervisningen foregår hovedsakelig på kveldstid og kan kombineres med jobb.

Markedsføring gjennom sosiale medier

Bli god på markedsføring på digitale plattformer. Folkeuniversitetet har en rekke relevante kurs som går over én eller to dager. Det går nye kurs igjennom hele høsten!

Helse Miljø og Sikkerhet (HMS)

For deg som ønsker å ta en utdanning i HMS tilbyr AOF Norge en egen HMS-utdanning på 30 studiepoeng. Frisører kan delta gratis via bransjeprogram. Les mer på AOF sine sider.

Regelverk, roller, systematikk og HMS-økonomi for frisører

Smittevernskurs

Hygiene og godt smittevern er en viktig forutsetning for frisør- og velværebransjen. Norske frisør og velværebedrifter og Fagforbundet Frisørenes Fagforening har i samarbeid med OsloMet utviklet et e-læringskurs i smittevern. Trygg bedrift skapes gjennom kunnskap og forståelse. Det er et mål at alle frisører og hudpleiere skal gjennomgå kurset for å ha god kunnskap om smittevern.

Meld deg på kurset som tilbys av OsloMet: smittevernkurs rettet mot frisører.

Grunnleggende digital kompetanse

Trenger du påfyll for å mestre de nye digitale verktøyene eller bare et oppfriskningskurs? Da er dette noe for deg.

Risikohjelpen.no

Risikohjelpen er et verktøy fra Arbeidstilsynet som hjelper virksomheter med å redusere risiko for sykdom og skade på arbeidsplassen. Risikohjelpen presenterer typiske risikoforhold frisører kan utsettes for.