Læring for et langt arbeidsforhold

Bilglassbedriften Hurtigruta Carglass gir ansatte opplæring i lesing, skriving, regning, og data. Ledelsen ønsker å gjøre det mulig for dem å fortsette i bedriften etter at de slutter som montører og lagerarbeidere.

To menn monterer en frontrute på en bil.

– Det er tungt fysisk arbeid som de ikke kan gjøre hele livet. Vi ønsker å gi ansatte kompetanse slik at de kan søke andre jobber i bedriften, sier HR-sjef Cathrine Sørlie i Hurtigruta Carglass.

Et skritt på veien til lederjobb?

Rundt 20 ansatte fra hele landet deltok på denne runden med BKA-kurs. Fredrik Mørkstedt jobber med å montere bilglass, men drømmer om en lederjobb i bedriften. Han mener kurset har gjort ham bedre rustet til å søke neste gang det dukker opp en stilling.

– Jeg gjorde ting på en veldig komplisert måte før kurset, nå jeg er blitt mer effektiv. Dataopplæringen var genial. Nå lager jeg for eksempel en presentasjon vi kan ha i venterommet på verkstedet, sånn at kundene kan følge med på hva vi gjør med bilen mens de venter, sier han.

Flere evalueringer av BKA viser at deltakerne har utbytte av kursene også i privatlivet.

– Jeg giftet meg nettopp, og da brukte jeg Excel til å sette opp budsjettet. Jeg er blitt flinkere i og mer interessert i data, og kunne godt tenke meg mer kursing, sier Mørkstedt.

Skreddersydd kursopplegg

Carglass fikk penger til opplæring gjennom ordningen Basiskompetanse i arbeidslivet (BKA). Evalueringer av BKA viser at skreddersydde kursopplegg knyttet til daglige arbeidsoppgaver gir best effekt.


– Vi bruker egne case og systemer i opplæringen. Da vi så at opplæringstilbyderen IKT-huset kunne spesialdesigne kurs som passet til bedriften, så vi nytten med en gang, sier HR-sjefen.

Hurtigruta arrangerte ulike aktiviteter om kveldene, siden flere kursdeltakere kom til Oslo fra andre deler av landet.

– Vi hadde blant annet boot camp i Frognerparken og rebusløp om byen, samt besøk på Latter. Å ha det sosialt om kvelden, bidrar til at deltakerne slapper mer av og jobber bedre sammen på kurset, sier Sørlie.