Lag nyttige kurs
Det er viktig at innholdet i opplæringen oppleves som relevant for voksne. Lag gode titler på kursene slik at voksne oppfatter dem som nyttige. Kursinnholdet bør ta utgangspunkt i temaer fra jobb, praksis, annen skolegang, frivillig arbeid, oppfølging av barn, personlig økonomi eller fritidsaktiviteter. En slik praksisnær opplæring kan virke motiverende.
Kvalitet på opplæringstilbudet og tilpasning til den enkeltes livssituasjon kan være avgjørende for om voksne vil delta i opplæring. Motivasjon kan være like viktig for læringsprosessen som evner og kunnskaper. Mange er også opptatt av å kunne ta i bruk ny lærdom umiddelbart.
Skreddersy kurs til ulike målgrupper
Det kan være hensiktsmessig å lage kurs med spesifikke temaer for å samle voksne med liknende interesser på samme kurs.
Opplæring i grunnleggende ferdigheter kan for eksempel være knyttet til yrker. Ved å ta utgangspunkt i temaer fra barnehage, helse- og omsorgssektoren, renhold, kantine eller restaurant, kan kurset bli relevant for voksne som kommer fra eller ønsker å jobbe i disse sektorene.
En del voksne kan ha nytte av kurs i grunnleggende ferdigheter som en forberedelse til å ta fagbrev. Å lage egne kurs for denne gruppa, gir dem et bedre grunnlag for å gjennomføre fagopplæring etterpå.
Foreldre med barn i skolen kan også være en aktuell målgruppe fordi de ofte ønsker å følge opp barnas arbeid med lekser. Mange foreldre opplever at mye er forandret siden de selv gikk på skolen, og de kan derfor være interessert i et oppfriskingskurs i lesing, skriving, regning eller data.
Hvis de voksne som ønsker kurs har svært ulik hverdag, kan det likevel være temaer som er aktuelle for flere, slik som digitale ferdigheter i jobbsammenheng, jobbsøknader og cv, personlig økonomi, tekster om helse, miljø og sikkerhet (HMS), utfylling av offentlige papirer og annet.
Tilrettelegg for mestring
Kursdeltakernes opplevelse av mestring er viktig, spesielt i begynnelsen av læringsløpet. Det å sette læringsmål som er realistiske og mulige å lykkes med, bidrar til å støtte den voksnes tillit til egen læreevne. Læringsmålene bør være tilpasset den enkeltes ønsker og læringsprogresjon. Læreren kan også tilrettelegge for mestring gjennom å avpasse utfordringer i læringssituasjonen til hver enkelt.
Sett tydelige mål
Læreren bør i samarbeid med hver deltaker finne konkrete mål for opplæringen. Dette er spesielt viktig fordi opplæringen ikke er rettet mot eksamen. Konkrete mål er også nødvendig for å kunne måle framgang og utvikle læringsplaner. Det kan være hensiktsmessig å involvere andre i arbeidet med å sette mål, for eksempel den enkeltes arbeidsgiver eller Nav-veileder.
Gjør det enkelt å delta
Opplæringstilbudet bør være lett tilgjengelig for at voksne skal melde seg på. Arranger kurset på tider og steder som gjør det lett å delta. For eksempel kan kurs på ettermiddags- eller kveldstid passe for voksne som er i jobb. Og kanskje kan biblioteket fungere som kurslokale.